Närproduktion

”Kan man bo i Sthlm utan att handla på Ica, Coop, Willys, Lidl el dyl? Alltså köpa all mat direkt från producenten.”

Den frågan ställer sig bloggaren Husfadern. Sedan 24 sep 2011 har han avstått från att köpa mat i vanliga mataffärer och istället handlat direkt från gårdar där maten produceras. Många av varorna finner han på cykelavstånd. I ett reportage i SVT:s Plus sticker han ut hakan och menar att han, förutom att spara på miljön, på så vis sparar både tid och pengar.

Hönsgruppen har, om än i extremt liten skala, bidragit till utbudet av producenter. För ett par månader sedan sålde vi två tuppar för slakt. Köparen bodde bara tio minuters promenad bort. Mer etiskt och ekologiskt är svårt att frambringa. Det hela kändes som ett svagt eko från en tid då man kunde gå till en gård i närheten för att köpa kött, mjölk och grönsaker. Det mesta man dagligen behövde producerades av och för närområdets innevånare. Det som idag är lyx var då det mest självklara i världen.

För den som känner med sig att man inte tar tillvara på allt man odlar på sin lott finns det en möjlighet att själv sälja närproducerat. ICA Nära Effkå på Kungsladugårdsgatan 15 (spårvagnshållplats Godhemsgatan) har visat intresse att sälja det vi odlar.

 

Hönsgruppen genom Pelle och Karl