Varför slakta höns?

Höns har alltid varit ett populärt tamdjur för de som på något vis vill bedriva självhushållning. Ur självhushållningssynpunkt är höns ett bra komplement. De är relativt lätta att sköta samt att de är allätare och kan på så vis ta till vara på rester från hushållet. De ger mycket i utbyte. Förutom de mer självklara egenskaperna så som att de ger ägg, gödsel och ett fint sällskap kan de även bidra med kött.

Är det inte obehagligt att slakta och äta det man själv varit med om att föda upp, tagit hand om, sett leva och ha det bra, kan man undra. Men just det är den stora poängen med att äta sina egna höns. Du kan vara helt säker på att dina höns haft det bra och fått leva ett bra liv fram tills de, på det allra humanaste, stressfriaste och snabbaste vis, tas bort och tas till vara. Jämför det med den kyckling du köper i plastförpackning på din stormarknad. Vad vet du om hur de har levt? Har de behövt trängas med alldeles för många andra kycklingar? Vilken mat och vilka preparat har de ätit? Har de någonsin sett solen? Hur lång och stressig var transporten till slakt? Hur avlivades de? Har de varit drabbats av skador till följd av att de avlats fram att växa till en färdig matkyckling på ungefär 1,5 månad? Frågetecknen är många.

Den som vill veta mer om kommersiell kyckling- och äggproduktion kan gå in på www.youtube.com och söka på Jamie’s Fowl Dinners (Chickens). Där finner ni en serie av kocken Jamie Oliver som tidigare sänts i svensk TV. Jag vill dock varna för att vissa scener i serien kan vara obehagliga att se!

Det finns även en mer praktisk anledning till att slakta. Man behöver kycklingar för att föryngra en flock. När man föder upp en kull kycklingar kläcks det, statistiskt sett, fler tuppkycklingar än hönskycklingar. I en fungerande flock kan man dock inte ha så många tuppar. För många tuppar leder till bråk. Man behöver således göra sig av med tuppar och eftersom alla andra som har kycklingar är i samma situation är det inte så många som behöver fler tuppar. Det som återstår, om man inte bara vill avliva och gräva ner tupparna, är att äta dem.

Med det här som bakgrund kommer vi vid behov att slakta djur ur vår hönsflock. Vi förstår och respekterar att folk som kommit hönsen nära kan tycka att detta känns olustigt. Vi ber dock att ni respekterar de val vi gjort och hoppas att ni kan känna förtroende för att vi vill göra det som är bäst ur en helhetssynpunkt. Jordbruksverket har regler som beskriver hur höns skall slaktas. Vi följer naturligtvis dessa regler!

Med vänliga hälsningar!
Hönsgruppen,

En reaktion på “Varför slakta höns?

  1. Pingback: Omställning a la coq au vin | Grön kultur Högsbo

Kommentarer inaktiverade.