Sälja jordärtskockor

När jag för några veckor sedan grävde upp mina sista jordärtskockor som har legat i jorden under vintern, blottade jorden en mängd stora välformade knölar, mer än vad min familj kan äta. Det måste ha blivit mellan 15 och 20 kilo. Här måste handlas snabbt, för när det blir varmare börjar de gro. Jag bestämde mig för att försöka hitta en köpare.

Jag kontaktade först en ekologisk livsmedelsaffär och fick svarat att de bara tog in Krav eller Rättvisecertifierade produkter…

Därefter åkte jag till en ”vanlig” grönsakshandel och pratade med ägaren. Han var intresserad av att köpa. Han sa att lokalodlat är mycket fräschare (än fjärrodlat antar jag). Men när jag sa att jag inte hade något företag han kunde skicka någon faktura till backade han och sa att skattemyndigheten kommer strypa honom. Konstigt tänkte jag.

Då testade jag att ringa till en restaurang av den finare sorten som dessutom är specialiserad på närodlat och ekologiskt. De sa att de bara köper jordärtskockor som är ca 5cm och jag sa att jag ska se vad jag kan åstadkomma. Om det blev något var de intresserade att kolla på dem. Då sa jag att jag bara är en hobbyodlare och säljer som privatperson. Då blev det tvärstopp och mannen jag pratade med klargjorde att de bara handlar med företag och han sa vidare att förut kunde man trixa med svarta pengar, men inte nu längre. Jag är inte intresserad av att sälja svart, kontrade jag, men utan resultat. Jag sa också att jag fått samma besked av en frukthandlare. Mannen på restaurangen menade att jag kommer få samma svar från alla jag kontakter. Ska det vara såhär?

Fortsättning följer